Élelmiszeripari szilikonból készült háztartási eszközöket használj (sütőformák és alátétek, takarók mikrohullámú sütőhöz, visszazárható tárolók és csomagolók)!
Gyapjúból készült tartós termékeket (mosható sminkeltávolítók, szárítógolyók) vásárolj!
Vigyél saját zsákot a bevásárláshoz!
Nemesacél kávészűrőt és cserélhető pengés borotvát használj!
Nejlonból készített tartós habzsákot és edénysúrolókat használj!
Újratölthető adagolós termékeket (sampon, szappan, öblítő) vásárolj!
Újratölthető üdítős- és vizesüvegekből igyál!
Mikroszálas tartós eszközökkel (mosogatószivacs, felmosó, svéd edényfogók, kendők és rongyok) takaríts!
Furoshiki, japán kendőt használj ajándékok csomagolásához!
Használj újratölthető tollakat, töltőceruzát!
Mellőzd a papír alapú leveleket és számlákat!
Egyoldalas helyett nyomtass kétoldalasan!
Csomagolj újrahasznosítható papírba!
Tűzőgép helyett gemkapcsot használj!
Régi könyveket és magazinokat adományozd könyvtáraknak!
Válts ki a tisztítás során a papírtörlőt régi ruhaneműk és törülközők használatával!
A nehezen elérhető helyek tisztítására használj régi fogkefét!
Tárolásra használj régi karton és cipősdobozokat!
Készíts saját tisztítószert ecet, citromsav és szódabikarbóna felhasználásával!
Használj 100%-ban újrahasznosított, fehérítetlen WC papírt!
Eldobható és cserélhető fejű borotva helyett önborotvával borotválkozz!
Használj komposztálható fogkefét és csomagolás nélküli szappant!
Kozmetikai szerek helyett házi készítésű természetes termékeket használj!
Vásárolj kevesebb, de jobb minőségű ruhát!
Hord többször a ruháidat!
Kidobás helyett próbáld megjavítani vagy újrahasznosítani sérült ruháidat!
Gondoskodj a ruháidról (pl.: megfelelő hőmérsékleten mosás) a hosszú használatért!
Ne kövesd a trendeket!
Különleges alkalmakra vedd fontolóra a ruhabérlés lehetőségét!
Régi vagy kinőtt ruháid eladhatók, elajándékozhatók, felajánlhatók, de akár új házi készítésű használati tárgyként (párnák, rongyok, táskák) is felhasználhatók.
Komposztálj kávézaccal! Magas nitrogéntartalma miatt ideális komposztanyag, azonban túlzott felhasználása savasítja növényeink földjét.
Riaszd el vele a rovarokat és kártevőket a cserép aljába rakva!
Távol tarthatod erős illatával a vadállatokat, kiváltképp a macskaféléket.
Használd a kellemetlen szagok közömbösítésére a hűtőben és helyiségekben, hiszen a szódabikarbónához hasonlóan semlegesíti a szagokat!
Használd házi szappanok és gyertyák készítésekor kellemes illatáért!
Ápold vele bőröd és hajad.
Hétköznapi termékek súlyalapú árusítása, ahol a vevő viszi magával a tárolót. A termékek jellemzően olcsóbbak, mint az előre csomagolt változataik. A mennyiség egyénileg választható, így a túlfogyasztás is könnyebben elkerülhető. A kimérős boltokban (angolul bulk bin) az alábbi termékek körül vásárolhatsz:
Sütési és főzési alapanyagok (liszt, cukor, édesítőszerek, fűszerek)
Magvak, hüvelyesek, gabonafélék és tésztafélék
Édességek, szörpök és lekvárok
Kávébab, tealevél, aszalványok
Tejtermékek (tej, joghurt, túrókrém)
Tisztítószerek, szappanok, granulátumok
Kozmetikai szerek, samponok, olajok
A komposztálás a keletkezett élelmiszerhulladék egyik legjobb ártalmatlanítási módja. A szakszerű komposztálás nem igényel nagy teret, nem zavaró a környezet számára és értékes táptalajt termel a kertnek. A komposzt kitűnő talajjavító, ezért nagymértékben hozzájárul a növények és a kert egészséges fejlődéséhez. Komposztálással idő és pénz takarítható meg, hiszen nem kell a zöldhulladék elszállíttatásával vagy műtrágya vásárlással foglalkozni.
Gyűjtés
A két legfontosabb alkotóelem a komposztálás során a szén és a nitrogén. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a zöldek (pl.: gyümölcsök, fű, konyhai zöldhulladék) nitrogéntartalma, míg a barnák (ágak, fa, forgács) széntartalma jelentősebb. Az ajánlott arány 25% barna és 75% zöld felhasználása.
A gyűjtésre legideálisabb egy zárható tároló a konyhai hulladék számára. A konyhai ételhulladékot egyenlő arányban érdemes keverni földdel és kerti hulladékokkal. A komposztálás során fel- és nem felhasználható élelmiszerhulladékok a következő táblázatban kerültek összefoglalásra:
Komposztálható | Nem komposztálható |
---|---|
Zöldségek, gyümölcsök és ezek héja, kivéve a vegyszerrel kezelt, déli gyümölcsök. | Főtt ételmaradékok (rágcsáló- és kártevőveszély) |
Elszáradt (nem beteg) növények | Pékáru |
Tojáshéj | Tejtermékek |
Tea- és kávézacc | Csont és hús |
Virágföld és kis mennyiségben fahamu | Idegen anyagok, olajok, festékek, vegyszerek |
Növényevő kisállatok ürüléke | Húsevő állatok ürüléke |
Papír (kivéve fényes bevonatú papírok) | Festett faanyagok |
Gyapjú-, pamut és lenvászon | |
Falevelek, szalma, ágak | |
Levágott fű és kerti gyomok | |
Lehullott gyümölcsök | |
Festetlen faanyagok | |
Faforgács és fűrészpor |
Aprítás
A komposzt készítésnél nem elengedhetetlen folyamat, viszont a lebomlást jelentősen gyorsítja és könnyebben forgathatóvá teszi a komposztot.
Rétegzés
A rétegzés elsősorban a komposzt egészségéért felel. A
különböző típusú hulladékok rétegenként kerülnek a
komposztálóba. A rétegzés során a durva anyagokat (pl.:
fanyesedék, levél, vázanyagok) a szellőzés akadályoztatása
nélkül alulra kell elhelyezni. A durva anyagra célszerű a kész
komposztból egy keveset helyezni a bomlás gyorsításának
érdekében, amelyet a kerti és konyhai szerves hulladék követ. A
rétegzés nélküli természetes hulladék bomlás helyett rothadni
fog, amely meggátolja a hasznos élőflóra kialakulását.
Keverés, átrakás és felügyelet
A komposzt időszakosan átmozgatást igényel a megfelelő levegőellátottság érdekében. Ezzel meggátolható a rothadás és a penészedés. A rendszeres átforgatás a komposzt minőségének javulását és korábbi elkészülését eredményezi.
A komposzt nedvességtartalma fontos tényező. A túl nagy nedvességtartalom rothadáshoz vezet, amit szárazanyag hozzáadásával lehet korrigálni. A túl alacsony nedvességű komposzt bomlása lelassul vagy megáll, amit öntözéssel lehet meggátolni.
Felhasználás
A komposzt összetételétől, a forgatás gyakoriságától és odafigyeléstől függően 3-12 hónap alatt készül el.
Felhasználható a termőtalaj javítására, kerti növények gondozására, de akár otthonunkban a szobanövények cserepeiben is.