level

Tippek,
trükkök

Többszörhasználatos termékek, amelyekkel kevesebb hulladékot termelsz:

Élelmiszeripari szilikonból készült háztartási eszközöket használj (sütőformák és alátétek, takarók mikrohullámú sütőhöz, visszazárható tárolók és csomagolók)!

Gyapjúból készült tartós termékeket (mosható sminkeltávolítók, szárítógolyók) vásárolj!

Vigyél saját zsákot a bevásárláshoz!

Nemesacél kávészűrőt és cserélhető pengés borotvát használj!

Nejlonból készített tartós habzsákot és edénysúrolókat használj!

Újratölthető adagolós termékeket (sampon, szappan, öblítő) vásárolj!

Újratölthető üdítős- és vizesüvegekből igyál!

Mikroszálas tartós eszközökkel (mosogatószivacs, felmosó, svéd edényfogók, kendők és rongyok) takaríts!

Furoshiki, japán kendőt használj ajándékok csomagolásához!

logo
logo

Irodában használható ötletek:

Használj újratölthető tollakat, töltőceruzát!

Mellőzd a papír alapú leveleket és számlákat!

Egyoldalas helyett nyomtass kétoldalasan!

Csomagolj újrahasznosítható papírba!

Tűzőgép helyett gemkapcsot használj!

Régi könyveket és magazinokat adományozd könyvtáraknak!

logo

Takarítási tippek:

Válts ki a tisztítás során a papírtörlőt régi ruhaneműk és törülközők használatával!

A nehezen elérhető helyek tisztítására használj régi fogkefét!

Tárolásra használj régi karton és cipősdobozokat!

Készíts saját tisztítószert ecet, citromsav és szódabikarbóna felhasználásával!

Fürdőszobai tippek és termékek:

Használj 100%-ban újrahasznosított, fehérítetlen WC papírt!

Eldobható és cserélhető fejű borotva helyett önborotvával borotválkozz!

Használj komposztálható fogkefét és csomagolás nélküli szappant!

Kozmetikai szerek helyett házi készítésű természetes termékeket használj!

logo

Ruházati tippek az alacsonyabb hulladéktermelésért:

Vásárolj kevesebb, de jobb minőségű ruhát!

Hord többször a ruháidat!

Kidobás helyett próbáld megjavítani vagy újrahasznosítani sérült ruháidat!

Gondoskodj a ruháidról (pl.: megfelelő hőmérsékleten mosás) a hosszú használatért!

Ne kövesd a trendeket!

Különleges alkalmakra vedd fontolóra a ruhabérlés lehetőségét!

Régi vagy kinőtt ruháid eladhatók, elajándékozhatók, felajánlhatók, de akár új házi készítésű használati tárgyként (párnák, rongyok, táskák) is felhasználhatók.

logo
logo

Kávézacc

Komposztálj kávézaccal! Magas nitrogéntartalma miatt ideális komposztanyag, azonban túlzott felhasználása savasítja növényeink földjét.

Riaszd el vele a rovarokat és kártevőket a cserép aljába rakva!

Távol tarthatod erős illatával a vadállatokat, kiváltképp a macskaféléket.

Használd a kellemetlen szagok közömbösítésére a hűtőben és helyiségekben, hiszen a szódabikarbónához hasonlóan semlegesíti a szagokat!

Használd házi szappanok és gyertyák készítésekor kellemes illatáért!

Ápold vele bőröd és hajad.

logo

Kimérős / csomagolásmentes boltok:

Hétköznapi termékek súlyalapú árusítása, ahol a vevő viszi magával a tárolót. A termékek jellemzően olcsóbbak, mint az előre csomagolt változataik. A mennyiség egyénileg választható, így a túlfogyasztás is könnyebben elkerülhető. A kimérős boltokban (angolul bulk bin) az alábbi termékek körül vásárolhatsz:

Sütési és főzési alapanyagok (liszt, cukor, édesítőszerek, fűszerek)

Magvak, hüvelyesek, gabonafélék és tésztafélék

Édességek, szörpök és lekvárok

Kávébab, tealevél, aszalványok

Tejtermékek (tej, joghurt, túrókrém)

Tisztítószerek, szappanok, granulátumok

Kozmetikai szerek, samponok, olajok

Hogyan komposztálj? / Komposztálás lépései

Miért komposztálj?

A komposztálás a keletkezett élelmiszerhulladék egyik legjobb ártalmatlanítási módja. A szakszerű komposztálás nem igényel nagy teret, nem zavaró a környezet számára és értékes táptalajt termel a kertnek. A komposzt kitűnő talajjavító, ezért nagymértékben hozzájárul a növények és a kert egészséges fejlődéséhez. Komposztálással idő és pénz takarítható meg, hiszen nem kell a zöldhulladék elszállíttatásával vagy műtrágya vásárlással foglalkozni.

A megfelelő komposztálás menete

01

Gyűjtés

A két legfontosabb alkotóelem a komposztálás során a szén és a nitrogén. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a zöldek (pl.: gyümölcsök, fű, konyhai zöldhulladék) nitrogéntartalma, míg a barnák (ágak, fa, forgács) széntartalma jelentősebb. Az ajánlott arány 25% barna és 75% zöld felhasználása.

A gyűjtésre legideálisabb egy zárható tároló a konyhai hulladék számára. A konyhai ételhulladékot egyenlő arányban érdemes keverni földdel és kerti hulladékokkal. A komposztálás során fel- és nem felhasználható élelmiszerhulladékok a következő táblázatban kerültek összefoglalásra:

Komposztálható Nem komposztálható
Zöldségek, gyümölcsök és ezek héja, kivéve a vegyszerrel kezelt, déli gyümölcsök. Főtt ételmaradékok (rágcsáló- és kártevőveszély)
Elszáradt (nem beteg) növények Pékáru
Tojáshéj Tejtermékek
Tea- és kávézacc Csont és hús
Virágföld és kis mennyiségben fahamu Idegen anyagok, olajok, festékek, vegyszerek
Növényevő kisállatok ürüléke Húsevő állatok ürüléke
Papír (kivéve fényes bevonatú papírok) Festett faanyagok
Gyapjú-, pamut és lenvászon
Falevelek, szalma, ágak
Levágott fű és kerti gyomok
Lehullott gyümölcsök
Festetlen faanyagok
Faforgács és fűrészpor
02

Aprítás

A komposzt készítésnél nem elengedhetetlen folyamat, viszont a lebomlást jelentősen gyorsítja és könnyebben forgathatóvá teszi a komposztot.

03

Rétegzés

A rétegzés elsősorban a komposzt egészségéért felel. A különböző típusú hulladékok rétegenként kerülnek a komposztálóba. A rétegzés során a durva anyagokat (pl.: fanyesedék, levél, vázanyagok) a szellőzés akadályoztatása nélkül alulra kell elhelyezni. A durva anyagra célszerű a kész komposztból egy keveset helyezni a bomlás gyorsításának érdekében, amelyet a kerti és konyhai szerves hulladék követ. A rétegzés nélküli természetes hulladék bomlás helyett rothadni fog, amely meggátolja a hasznos élőflóra kialakulását.

04

Keverés, átrakás és felügyelet

A komposzt időszakosan átmozgatást igényel a megfelelő levegőellátottság érdekében. Ezzel meggátolható a rothadás és a penészedés. A rendszeres átforgatás a komposzt minőségének javulását és korábbi elkészülését eredményezi.

A komposzt nedvességtartalma fontos tényező. A túl nagy nedvességtartalom rothadáshoz vezet, amit szárazanyag hozzáadásával lehet korrigálni. A túl alacsony nedvességű komposzt bomlása lelassul vagy megáll, amit öntözéssel lehet meggátolni.

05

Felhasználás

A komposzt összetételétől, a forgatás gyakoriságától és odafigyeléstől függően 3-12 hónap alatt készül el.

Felhasználható a termőtalaj javítására, kerti növények gondozására, de akár otthonunkban a szobanövények cserepeiben is.